Warme gevoelens in ijskoud Tallinn

 

Zelden ervaar ik een bezoek aan een restaurant pijnlijk. Mocht er al pijn zijn, dan is dat hoogstens de rekening. Of soms de weegschaal, de dag erna.

Afgelopen weekend was ik in Tallinn en ook daar werd er gegeten. Eten alleen al is een goede reden om naar de Estse hoofdstad af te reizen. Voor de veganistische en vegetarische eter zijn meer dan voldoende smakelijke gerechten te vinden.

 

Maar die rekening, je weet dat het erbij hoort, het dessert na je dessert. Zoals een hap van een iets te koud bolletje ijs. Of een iets te warme crème brûlée.

Wat ze in Tallinn echter heel goed begrepen hebben, is dat ze weten dat die rekening bij klanten een beetje pijn kan doen. En ze weten ook dat het presenteren van de rekening één van de laatste contactmomenten is tussen klant en bediening die zij kunnen beïnvloeden, het liefst positief. En daar hebben ze in Tallinn een heel goede oplossing voor.

 

Op de rekening van je restaurant staat een grappige boodschap, soms refererend aan het gesprek dat je eerder die avond hebt gehad met ze. De kille transactie krijgt meteen iets menselijks. Het maakte dat ik het niet erg vond om te betalen voor het eten, de sfeer en de service, het welkome gevoel. En dat gebeurde niet één keer, maar bij elk restaurant waar we het weekend gegeten hebben, stond er een leuk krabbeltje op de rekening. Het kan aan mij liggen, maar ik was positief verrast!

 

Het doet me denken aan mijn supermarktbezoeken waar ook ik elke keer weer langs de kassa mag. Zelden voel ik me als klant heel gewenst in een supermarkt. Ook niet ongewenst, hoor. Ik heb er eerder een neutraal gevoel bij. Het zijn immers “de boodschappen” maar. Toch is het wél weer een kans om van een klant een blije klant te maken en voor een supermarkt zouden klanten toch best belangrijk zouden moeten zijn.

Ik snap heus wel dat Joke van kassa 3 op zaterdagmiddag echt niet bij elke klant een persoonlijke krabbel op de bon gaat zetten, maar ik vraag me af wat er in de toekomst gaat gebeuren met de rol die de mens nog kan spelen bij het betalen van je boodschappen. Mensen verbinden en verrassen, dat zou pas een echte bonus zijn. Of willen we gewoon 2+1 gratis?