Retail op se Rotterdams

Inspiratie opdoen hoeft écht niet altijd ver van huis. Vandaar dat ik voor deze column ben afgereisd naar Rotterdam West.

Vanuit het nieuwe Centraal Station loop ik richting de West-Kruiskade om daar Chinatown in te gaan. Als eerste bezoek ik de Wah Nam Hong supermarkt. En dat is een supermarkt zoals de meeste supermarkten. AGF afdeling eerst, zelfs inclusief receptenkaartjes, al zijn de gerechten wel wat anders dan bij de Appie of de Jumbo.

 

Duizendjarig ei

Ik ga weer op zoek naar afwijkend assortiment en scoor snel mijn eerste prooi: een doosje Preserved Duck Eggs, oftewel duizendjarige eieren. Deze eieren worden in de klei begraven en rijpen daar dan een paar maanden. Naast het feit dat de eieren flink verkleuren geven ze ook een sterke geur af.  Ze worden vaak gegeten als amuse of als smaakgever aan een gerecht.

Ook de gember is er in overvloed aanwezig, en de prijs valt me direct  op: nog geen 3 euro/kg. Bij Albert Heijn is dat het dubbele!

In het koekjesschap liggen zoete aardappelkoekjes, helemaal inspelend op de trend, gezien de populariteit van de zoete aardappel.

Verderop in het snacks schap zie ik een groot aanbod gedroogd vlees, en zelfs Mock Beef Jerky speciaal geschikt voor de vegetariërs. Een Chinese vleesvervanger :)

 

Als je haar maar goed zit

Ik verlaat de West-Kruiskade en loop via de 1e Middellandstraat naar de Vierambachtsstraat. Onderweg kom ik veel winkels tegen waar je schotelantennes kunt kopen, je mobiel kunt laten repareren of een telefoonkaart van Lycamobile of Lebara kunt aanschaffen. Zij hebben de belwinkels van vroeger vervangen al bestaat Belwinkel Barcelona nog steeds. Ook vind ik er diverse kantoortjes waar je je goederen met lucht- of zeevracht naar Suriname kunt versturen.

Het mooie is dat je de traditionele landelijke supermarktketens zoals de Dirk van den Broek en de Jumbo hier ook gewoon ziet. Wel naast Supermarkt Dubai of Karahisar en dat maakt het juist zo leuk hier te lopen. Wat me ook opvalt is de grote hoeveelheid kapsalons in dit gedeelte van de stad met de meeste exotische namen als Barbershop Adil, Salon Your Karma,  Kapsalon Sandjeev en Kapper Cemil. Het maakt me nieuwsgierig, want er zijn best nog wat vrouwen die ik tegen kom die hun kapsel hebben bedekt.

 

Avocado in je haar

Ook de creatievelingen zijn in dit gedeelte van de stad te vinden. Zo hebben de creative street artists van Lastpak hier hun eigen outLED op de Mathenesserweg en tussen eethuis Marrakesh en het bekende roti restaurant op het Mathenesserplein vind je ook de Zoeterette Delicatessen en wat verderop Stroop. Stroop is er voor de buurt, voor de verbinding en de creativiteit. Het is een huiskamer waar je bij je koffie een lekkere verse stroopwafels kunt eten, maar ook spelletjes kunt doen, of kunt werken.

Vervolgens loop ik Habesa Store binnen, een winkel gespecialiseerd in Oost-Afrikaanse producten, kleding en reizen. Ik  zie daar Avocado Oil Hair Food. Daar waar wij westerlingen de avocado pas recent ontdekt hebben als voedsel voor de inwendige mens zijn ze in Afrika duidelijk al verder.

 

Hagelslag? Thee!

Ik nader het Marconiplein en vervolg mijn weg via de Schiedamseweg terug richting het centrum. Ik bezoek de Polski Supermarkt waar het assortiment in drank goed gepromoot wordt op de gevel. Eenmaal binnen valt me op dat er ook hier een bio schapje is en dat er veel vleesconserven verkocht worden.

Wat dichterbij Delfshaven passeer ik de Jumbo en stap ik binnen bij Sahan. Deze supermarktketen heeft inmiddels meerdere vestigingen in Rotterdam en ook hier tref ik een assortiment aan van producten die ik niet elders heb gezien. Zo wist ik niet dat je Bounty, Milkyway en Twix ook kon drinken.  Wat verder op de Nieuwe Binnenweg loop ik Das Supermarkt in. Gelijk bij de ingang staat komt de geur van heerlijke baklava van de bakkersafdeling me tegemoet. Ik bied weerstand en zie hier een kopstelling vol met een regenboog aan gekleurde potten hagelslag. Als ik wat beter kijk zie ik dat het Turkse theetjes zijn.

Muntthee, granaatappel, sinaasappel.

 

Ik vervolg mijn route over de Nieuwe Binnenweg en passeer de Ekoplaza, Albert Heijn, Finalmente Brasil, een Braziliaanse food specialist en ook de Halal Fried Chicken, die inmiddels ook meerdere vestigingen in het land heeft. Ik schiet nog even binnen bij het Derde Servies, een vintage servies winkel en snuffel nog wat bij Warenhuis Voorlopig. Mijn wandeling sluit ik af bij Gys, om daar lekker te genieten van een biologische lunch.

 

Wat me op is gevallen aan Rotterdam West is dat het een mengelmoes is van geuren, culturen, traditioneel versus hip, creativiteit en het een afwisselend aanbod van winkels en horeca heeft. Het is ontzettend leuk om hier rond te lopen en je te laten inspireren het mooie is.... ik kon die dag gewoon met de metro naar huis :)