Boodschappen in Bremen

Vorige maand was ik boodschappen doen in Bremen.  En ben er een paar dagen blijven plakken, want wat is Bremen een leuke stad! Als je vanuit Nederland de Autobahn achter je laat en de bebouwde kom in rijdt, oogt de stad wat grauw, nietszeggend, verlaten bijna. Maar eenmaal in het centrum is dit beeld 180 graden omgekeerd.

 

Een stad die de omvang heeft van Rotterdam, kneuterige wijkjes kent zoals in Gent en waar je street art ziet zoals in Berlijn. Ik kan niet wachten om op ontdekkingsreis te gaan en ik begin in de wijk Das Viertel.  Op de Ostertorsteinweg valt mijn oog direct op een groot bord bij de ingang van een skateboard shop: “If you are racist, sexist, homophobic or an asshole…don’t come in!” staat er. Deze winkel richt zich duidelijk op een klantenkring waar deze mensen geen onderdeel van uit (mogen) maken.  Terwijl die mensen misschien ook wel een skateboard willen. Ik snap de boodschap, maar het doet iets met de gastvrijheidsbeleving.

 

Ik steek de straat over en besluit te lunchen bij Vengo, die Gemüseküche. Ik vergaap me aan alle heerlijkheden in de vitrine en besluit van alles wat te nemen, wat lekker!

 

In de verte zie ik een REWE supermarkt en loop daar binnen. Wat me opvalt is de schuifdeur naar het magazijn. Er staat een mooie afbeelding op, wat creatief. Dit heb ik nog niet eerder gezien.

 

Daarna loop ik tegen een wel heel bijzondere Fanta op, knalblauwe variant. Naast de Mountain Dew en de Hello Kitty staat het denk ik wel op de goede plek, maar ik zou toch niet zo snel iets blauws drinken. Voelt toch een beetje als een glas Glorix achterover gieten…Ben benieuwd of het goed loopt.

 

Ook kom ik het sympathieke Duitse Fritz-Kola tegen.  Duurzame cola zonder toevoegingen als tegenreactie op de twee grote bestaande merken. Fritz-Kola zie je in Nederland ook steeds vaker. Geweldig vind ik hun sixpacks die ze überdosis noemen, vanwege het hogere cafeïne gehalte in vergelijking met andere cola’s.

 

Ik grinnik nog even om de prachtige verpakking van het mooie chocolade merk The Grown Up Chocolate Company en besluit door het kneuterige wijkje Schnoor naar het centrum van Bremen te lopen. Na even me even te hebben staan vergapen aan de prachtige Bremer Dom (ook van binnen is het prachtig!) en het Rathaus met de Bremer Stadsmuzikanten sla ik de Sogestrasse in, de bekendste winkelstraat van Bremen. Vroeger werd deze straat vooral gebruikt door boeren die met hun varkens naar het slachthuis liepen. De bronzen varkentjes met de bronzen boer staan hier ter nagedachtenis.

 

Ik vind in de hippe kledingwinkel Kult wel een heel coole hoodie met een knipoog naar Nike: “Just do it later” en verderop wordt de douchegel aanbieding creatief aangeboden in een badkuip.

 

Wat me opvalt is dat er veel zwervers en bedelaars zijn op straat, dat zegt altijd wel iets over de welvaart in een stad. Mooi  was het dan ook toen ik in het park zat en er een busje van de Bremer Suppenengel stopte om soep uit te delen aan daklozen. Dat zegt ook iets over een stad.  Met een goed gevoel over de stad, haar inwoners en de Bremer retail keer ik huiswaarts, terug naar Nederland.